6098 Sayılı Borçlar Kanunu’nun 344. maddesinin 1. fıkrası uyarınca; taraflar arasındaki kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde, uygulanacak olan kira artış oranı, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre belirlenecek olan değişim oranını geçemez.
Yukarıda bahsi geçen bu genel düzenlemenin istisnası ise aynı maddesinin 3. fıkrasında düzenlenmektedir. 6098 Sayılı Borçlar Kanunu’nun 344. maddesinin 3. fıkrası;
“Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.”
hükmünü ihtiva etmektedir. 6098 Sayılı Borçlar Kanunu’nun geçici 2. maddesi, başta yukarıda bahsi geçen 344. madde olmak üzere, birtakım düzenlemelerin, işyeri kira sözleşmeleri açısından 01/07/2012 tarihinden itibaren 8 yıl süreyle uygulanmayacağını hüküm altına almaktaydı. Ancak, kira artış oranını düzenleyen 344. maddenin de içinde olduğu tüm bu düzenlemeler, 01/07/2020 tarihi itibariyle, işyeri kiraları açısından da uygulanır hale gelmiştir.
Aralık 2020 Tüketici Fiyat Endeksi verilerine aşağıda yer alan link üzerinden erişebilirsiniz.
https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Tuketici-Fiyat-Endeksi-Aralik-2020-37378